Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki i to przeróżne, akurat w tej kwestii nigdy się nie ograniczam i po zjedzeniu nie pojawiają się "wyrzuty sumienia" :) w końcu są bardzo zdrowe i lekkie! Zazwyczaj jak planuję kolejną dietę i powatarzam sobie "Od jutra jem mniej i zdrowiej" przygotowują na obiad właśnie tą sałatkę.
Do przyrządzenia sałatki będziemy potrzebować:
1 opakowanie mieszanych sałat ( ja uwielbiam te z rukolą)
Pojedyncza pierś z kurczaka
Szynka Parmeńska
Pomidorki koktajlowe
Tarty parmezan
Bagietka
Sól, pieprz, ostra papryka i curry
Do przyrządzenia domowego sosu Cezar potrzebujemy:
1 ząbek czosnku
1 żółtko
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
szczypta soli
do smaku świeżo zmielony czarny pieprz
Przyrządzenie:
Przygotowanie tej sałatki zawsze rozpoczynam od przyrządzenia sosu. Do małego naczynia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i wysypuję sól, aby rozetrzeć ją z czosnkiem. Następnie dodaje żółtko i oliwę. Ucieram, aż sos będzie puszysty o konsystencji majonezu. Gdy sos ma już odpowiednio kremową formę dodaje musztardę, sok z cytryny i sos Worcestershire. Na koniec wszystko doprawiam pieprzem i chowam do lodówki na czas przygotowania sałatki aby był schodzony!
Przygotowuję wszystkie składniki na sałatke. Sałatę myję i osuszam, pomidorki kroję tylko na pół, pierś z kurczaka przyprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i curry - następnie smażę na rozgrzanej olwie. Do piekarnika wkładam bagietkę pokrojoną w 1cm kromki i opiekam. Plastry szynki parmeńskiej podsmażam na patelni grilowej aż będą chrupiące jak bekon.
Układanie sałatki na talerzy zaczynam od rozłożenia sałaty i obfitego polania jej schłodzonym sosem. Pomidorki układam dookoła sałaty i solę. Kurczaka kroję w plastry i układam na sałacie. Na samym szczycie naszego "kopca" lądują plastry zgrilowanej szynki. Wszystko obficie posypuję parmezanem a z boku serwuje grzanki.
Całość można polać oliwą i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.
Enjoy
Jowita
xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz