poniedziałek, 23 września 2013

Prawdziwy Klasyk - sałatka Cezara





Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam sałatki i to przeróżne, akurat w tej kwestii nigdy się nie ograniczam i po zjedzeniu nie pojawiają się "wyrzuty sumienia" :) w końcu są bardzo zdrowe i lekkie! Zazwyczaj jak planuję kolejną dietę i powatarzam sobie "Od jutra jem mniej i zdrowiej" przygotowują na obiad właśnie tą sałatkę. 






Do przyrządzenia sałatki będziemy potrzebować:

1 opakowanie mieszanych sałat ( ja uwielbiam te z rukolą)

Pojedyncza pierś z kurczaka

Szynka Parmeńska

Pomidorki koktajlowe

Tarty parmezan

Bagietka 

Sól, pieprz, ostra papryka i curry




Do przyrządzenia domowego sosu Cezar potrzebujemy:

1 ząbek czosnku

 1 żółtko

2 łyżki oliwy

 1 łyżeczka musztardy

2 łyżeczki soku z cytryny 

 1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)

szczypta soli

 do smaku świeżo zmielony czarny pieprz








Przyrządzenie:

Przygotowanie tej sałatki zawsze rozpoczynam od przyrządzenia sosu. Do małego naczynia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i wysypuję sól, aby rozetrzeć ją z czosnkiem. Następnie dodaje żółtko i oliwę. Ucieram, aż sos będzie puszysty o konsystencji majonezu. Gdy sos ma już odpowiednio kremową formę dodaje musztardę, sok z cytryny i sos Worcestershire. Na koniec wszystko doprawiam pieprzem i chowam do lodówki na czas przygotowania sałatki aby był schodzony!

Przygotowuję wszystkie składniki na sałatke. Sałatę myję i osuszam, pomidorki kroję tylko na pół, pierś z kurczaka przyprawiam solą, pieprzem, ostrą papryką i curry - następnie smażę na rozgrzanej olwie. Do piekarnika wkładam bagietkę pokrojoną w 1cm kromki i opiekam. Plastry szynki parmeńskiej podsmażam na patelni grilowej aż będą chrupiące jak bekon.

Układanie sałatki na talerzy zaczynam od rozłożenia sałaty i obfitego polania jej schłodzonym sosem. Pomidorki układam dookoła sałaty i solę. Kurczaka kroję w plastry i układam na sałacie. Na samym szczycie naszego "kopca" lądują plastry zgrilowanej szynki. Wszystko obficie posypuję parmezanem a z boku serwuje grzanki.

Całość można polać oliwą i przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą morską.









Enjoy

Jowita

xxx


Brak komentarzy: