wtorek, 25 marca 2014

LAKSA - singapurska zupa z krewetkami, kurczakiem i mleczkiem kokosowym



Do przygotowania zupy potrzebujemy:

pierś z kurczaka
krewetki ( najlepiej świeże)
makaron noodle
bulion drobiowy
2 puszki mleczka kokosowego
1 śmietankę 30%
czerwoną pastę curry
curry w proszku
świeży imbir
limonka ( sok + skórka)
płatki suszonego chilli
ostra papryka
szczypiorek
sól
oliwa z oliwek




Przygotowanie zupy:

Kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oliwie z oliwek. Do kurczaka dodajemy starty imbir, startą skórkę z limonki i płatki chilli. Gdy kurczak jest już prawie gotowy to dorzucamy do niego obrane krewetki i razem smażymy to jeszcze przez koło 5 min.
Makaron noodle przygotowujemy wedłu instrukcji na opakowaniu.
Do garnka wlewamy bulion drobiowy i podgrzewamy. Gdy będzie już ciepły dodajemy do niego mleczko kokosowe i pastę curry ( ilość zależy od tego jak ostrą chcemy mieć zupę) i wszystko gotujemy około 10minut. Następnie dodajemy kurczaka z krewetkami oraz doprawiamy do smaku sokiem z limonki, ostrą papryką, curry i solą. Na konieć wlewamy śmietankę 30% gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Na talerz wykładamy ugotowany makaron i wlewamy zupę. Dekorujemy posiekanym szczypiorekiem.













Enjoy,

Jowita
xxx

Brak komentarzy: