Do przygotowania
lazani potrzebujemy:
Bulgur wheat 150
g
2 puszki
pomidorów w puszce
3 opakowania
mozarelli
Platy do lazani
Natka pietruszki
Cebule
Cukinia i
bakłażan
Beszamel
Sol, pieprz,
czosnek, czerwona papryka slodka
Oliwa
Sposób
przygotowania:
Grillujemy
warzywa (tym razem dałam tylko cukinie), kroimy w paski smarujemy oliwa oraz trochę
sola i pieprzem . Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na około 15 min temp 180
stopni. Następnie kroimy w kostkę cebule podsmażamy na oliwie, dodajemy
bulgur wheat ( niestety nie ma przetłumaczenia na język polski, możemy kupić w
sklepie ze zdrowa żywnością) podlewamy cały czas woda, musi być miękka, po czym dodajemy dwie puszki pomidorów, przyprawiamy (sol,
pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka) dodajemy świeżej natki pietruszki i
sos mamy gotowy J
Platy do lazani wkładam
na parę minut do wrzącej wody z oliwa, żeby zmiękły. Kroje mozarelle w plastry,
przygotowuje sos beszamelowy (1/3 kostki masła, 2-3 łyżki maki, nie cale 0,5l
mleka).
Złożenie lazani:
Lazanie piekę w
naczyniu żaroodpornym, na dnie smarujemy sosem beszamelowym, układam platy do lazani,
warzywa grillowane, nasz sos z bulgur wheat, mozarelle (1 opakowanie), druga
warstwa platy do lazani, beszamel, warzywa grillowane, sos z bulgur wheat,
mozarelle (2 opakowanie), trzecia warstwa platy do lazani, beszamel oraz
mozarella na sama gore (3 opakowanie).
Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika temp 200
stopni na 20 min.
Polecam serdecznie :)
Pozdrawiam, Kinga