Do przygotowania zupy potrzebujemy:
bulion drobiowy
suszone prawdziwki
cebulę
ser z zieloną pleśnią
makaron ryżowy (może być inny)
ziemniaki pokrojone w kostkę
śmietana 30%
sól i pieprz
natka pietruszki
masło
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy we wrzątku i pozostawiamy na minimum godzinę.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę.
Do cebuli dodajemy namoczone grzyby i całość podsmażamy.
W garnku zagotowujemy bulion.
Do bulionu dodajemy grzyby z cebulą, całość gotujemy około 15 minut. Po tym wrzucamy do gotującej się zupy makaron i ziemniaki. Gotujemy około 8 minut.
Do osobnego rondelka wlewamy śmietankę 30% i pokruszony ser pleśniowy. Gotujemy, aż ser się rozpuści a sos będzie gęsty.
Sos pleśniowy wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut , aż zupa stanie się kremowa.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Do przygotowania grzanek potrzebujemy:
bagietkę
serek mascarpone
plastry wędzonego łososia
posiekany, świeży koperek
sok z cytryny
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w centymetrowe plastry
Każdą kromeczkę smarujemy dość grubo serkiem mascarpone.
Na serku układamy plasterki łososia, następnie skrapiamy go sokiem z cytryny.
Grzanki wkładamy na około 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika grzanki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.
Enjoy,
Jowita
xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz