poniedziałek, 4 listopada 2013

Kremowa zupa z pradziwków z serem pleśniowym + grzanki z łososiem





Do przygotowania zupy potrzebujemy:



bulion drobiowy
suszone prawdziwki 
cebulę
ser z zieloną pleśnią 
makaron ryżowy (może być inny)
ziemniaki pokrojone w kostkę
śmietana 30%
sól i pieprz
natka pietruszki 
masło




Przygotowanie:

Grzyby namaczamy we wrzątku i pozostawiamy na minimum godzinę.
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulkę.
Do cebuli dodajemy namoczone grzyby i całość podsmażamy.
W garnku zagotowujemy bulion.
Do bulionu dodajemy grzyby z cebulą, całość gotujemy około 15 minut. Po tym wrzucamy do gotującej się zupy makaron i ziemniaki. Gotujemy około 8 minut.
Do osobnego rondelka wlewamy śmietankę 30%  i pokruszony ser pleśniowy. Gotujemy, aż ser się rozpuści a sos będzie gęsty.
Sos pleśniowy wlewamy do zupy i gotujemy jeszcze około 5 minut , aż zupa stanie się kremowa.
Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.









Do przygotowania grzanek potrzebujemy:

bagietkę
serek mascarpone
plastry wędzonego łososia
posiekany, świeży koperek
sok z cytryny
świeżo zmielony czarny pieprz







Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w centymetrowe plastry
Każdą kromeczkę smarujemy dość grubo serkiem mascarpone.
Na serku układamy plasterki łososia, następnie skrapiamy go sokiem z cytryny.
Grzanki wkładamy na około 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika grzanki posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz drobno posiekanym koperkiem.





Enjoy,

Jowita
xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz