Do przygotowania grzanek potrzebujemy:
bagietkę
ser mozzarella
szynkę parmeńską
suszone pomidory
Przygotowanie:
Bagietkę kroimy w centymetrowe plastry
Każdą kromeczkę owijamy szynką ( ja plasterki przekrawam na pół)
Na szynce układamy kawałki mazzarelli, a następnie ukladam pokorjone w cienkie paseczki suszone pomidory.
Grzanki wkładamy na około 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika grzanki serwujemy jako przystawkę.
Do przygotowania łososia potrzebujemy:
filet z łososia
sok wyciśnięty z około 3 pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
pomidorki koktajlowe
sól i pieprz
sos sojowy
oliwa z oliwek
jogurt naturalny
ząbek czosnku
Przygotowanie:
Łososia myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokiego naczynia wlewamy sok pomarańczowy i zanurzamy w nim łososia (skórą do góry a mięsem do dna :)) i moczymy tak minimum 1 godzinę w chłodnym miejscu.
Po upływie godziny wyciągamy łososia z soku i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie dokładnie nacieramy otartą skórką pomarańczową i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy na grillu około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pomidorki układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i sosem sojowym i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
Przed podaniem łososia polewamy sosem czosnkowym ( jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem do smku)
Enjoy,
Jowita
xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz