Od pewnego czasu płatki owsiane cieszą się dużą popularnością. Są łatwe w przyrządzeniu,smaczne oraz tanie,a co najważniejsze zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogate w białko,wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów,witamin oraz są źródłem błonnika.Zapewniają nam dużo siły, poprawiają trawienie dzięki czemu mają właściwości odchudzające.Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Spożywanie tradycyjnej owsianki pomaga w walce o utrzymanie prawidłowej wagi, co jest szczególnie ważne dla naszego ogólnego stanu zdrowia.
Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że dietetycy zalecają owsiankę jako element dobrze zbilansowanej diety. Płatki owsiane zawierają wiele cennych mikroelementów -wapń, magnez, żelazo, fosfor, krzem, cynk, mangan, kwas foliowy i witaminę E. Skutecznie wspomagają odmładzanie organizmu, działają jak nutri-kosmetyk od wewnątrz - dbając o właściwe nawilżenie skóry.
Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że dietetycy zalecają owsiankę jako element dobrze zbilansowanej diety. Płatki owsiane zawierają wiele cennych mikroelementów -wapń, magnez, żelazo, fosfor, krzem, cynk, mangan, kwas foliowy i witaminę E. Skutecznie wspomagają odmładzanie organizmu, działają jak nutri-kosmetyk od wewnątrz - dbając o właściwe nawilżenie skóry.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Opis jednej porcji produktu [24 g]: | 1 porcja - 24 g, 1 łyżka - 6 g |
Wartość energetyczna w 1 porcji [24 g]: | 87,84 kcal |
Białko w 1 porcji [24 g]: | 3,24 g |
Węglowodany w 1 porcji [24 g]: | 13,08 g |
Tłuszcz w 1 porcji [24 g]: | 1,68 g |
Owsiankę można dostać w różnych formach, takich jak :
- zwykłe - otrzymane z całego ziarna
- górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna
- błyskawiczne - otrzymane z pokrojonego ziarna i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej
Płatki owsiane możemy także wzbogacić suszonymi bądź świeżymi owocami, migdałami, ziarnami słonecznika oraz miodem.
Ja najbardziej preferuję owsiankę z bananem, żurawiną, słonecznikiem oraz suszonym ananasem.
Owsianka według Jowity :)
Owsianka według Dominiki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz