poniedziałek, 10 marca 2014

Wołowe pulpeciki z serem feta, rozmarynem i cytryną w pomidorowo - bazyliowym sosie






Do przygotowania pulpetów potrzebujemy:


mielone mięso wołowe
bułka tarta
skórka z 1 cytryny
gałązki rozmarynu
ser feta
tarty parmezan
czosnek
1 łyżka miodu
1 jajko
sól, pieprz i ostra papryka
kilka kropel sosu Worscestershire


Przygotowanie:

Do miski wkładamy mięso i dodajemy jajko, bułkę tartą, skórkę z cytryny, posiekany rozmaryn, sos Worcestershire, sól, pieprz, ostrą paprykę, miód i czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec do mięsa dodajemy tarty parmezan oraz pokruszony ser feta. Wszystko delikatnie mieszamy.
Formujemy pulpety i smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni.






Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebujemy:

Pastę z czerwonych pomidorów
Świeżą bazylię
1 szklankę drobiowego bulionu
Świeżą bazylię
2 ząbki czosnku
sól, pieprz i cukier


Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy pastę pomidorową z dodatkiem buliony, liści bazylii, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały sos miksujemy na kremowy sos. Dodajemy cukier, sól i pieprz - następnie znowu zagotowujemy.
Do sosu wrzucamy uprzednio usmażone pulpety i dusimy razem około 8 minut.
Na talerz wykładamy sos, następnie wyławiamy pulpety i na koniec posypujemy wszystko pokruszonym serem feta.





Enjoy,
Jowita

xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz