poniedziałek, 21 października 2013

Tagliatelle w sosie grzybowym z kurczakiem i orzechami


Pewnie wielu z Was ma w domu zapas grzybów po jesiennym grzybobraniu i zastanawia się co  z nich przygotować ? Gorąco polecam ten przepis na przepyszny makaron z grzybami w towarzystwie kurczaka i orzechów. Przygotowanie tego dania z pozoru może wydawać się bardzo trudne lecz w rzeczywistości jest banalnie proste o czym przekonacie się czytając ten post.







Do przygotowania makaronu potrzebujemy:





pokrojoną w kostkę pierś kurczaka
suszone borowiki, namoczone w wodzie
garść posiekanych orzechów włoskich 
makaron tagliatelle ugotowany al dente
1 małą cebulę pokrojoną w piórka
mała śmietanka 30%
oliwa z oliwek do smażenia, sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
garść tartego parmezanu ( opcjonalnie)










Przygotowanie:

W osolonym wrzątku gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz grzyby - wodę z moczenia grzybów również wlewamy na patelnię.
Na drugiej patelni prażymy posiekane orzechy i dodajemy do kurczaka kiedy cały płyn wyparuje.
Na koniec wlewamy do kurczaka i grzybów śmietankę 30%  oraz wsypujemy tarty parmezan ( odrobinę możemy zostawić do dekoracji makaronu) Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kiedy śmietanka nam się zredukuję i sos zgęstnieje zdejmujemy patelnię z ognia i cały sos posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Makaron mieszamy z sosem i na koniec posypujemy resztką parmezanu.










Enjoy,

Jowita
xxx



Brak komentarzy: