poniedziałek, 6 stycznia 2014

Papryki faszerowane wołowiną zapiekane z mozzarellą




Do przygotowania papryk potrzebujemy:


czerwone papryki
mielona wołowina
woreczek ryżu
fasolę czerwoną z puszki
cebulę
czosnek
natkę pietruszki
pomidory w puszce
mozzarellę
sól, pieprz,cukier, cynamon, ostra papryka - chilli w proszku
oliwa z oliwek





Przygotowanie:

Ryż gotujemy na sypko przez około 15 minut w osolonej wodzie.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę przez około 2 minuty. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dusimy.
Do mięsa dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy tj. cukier, sól, pieprz, cynamon i chilli.
Na sam koniec dorzucamy fasolę czerwoną i posiekaną natkę pietruszki.
Do mięsnego sosu dodajemy ugotowany ryż i startą na tarce mozzarellę.
Gotowym farszem nadziewamy przekrojone wzdłuż papryki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Pod koniec pieczenia na każdą paprykę układamy plaster mozzarelli i pieczemy aż ser się rozpuści.






Do przygotowania sosu pomidorowego potrzebujemy:

Pastę z czerwonych pomidorów
Świeżą bazylię
1 szklankę drobiowego bulionu
Świeżą bazylię
2 ząbki czosnku
sól, pieprz i cukier



Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy pastę pomidorową z dodatkiem buliony, liści bazylii, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Cały sos miksujemy na kremowy sos. Dodajemy cukier, sól i pieprz - następnie znowu zagotowujemy.








Enjoy,

Jowita

xxx

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz