środa, 27 listopada 2013

Owsianka - bogata w wartości odżywcze


  Od pewnego czasu płatki owsiane cieszą się dużą popularnością. Są łatwe w przyrządzeniu,smaczne oraz tanie,a co najważniejsze zawierają wiele wartości odżywczych. Są bogate w białko,wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów,witamin oraz są źródłem błonnika.Zapewniają nam dużo siły, poprawiają trawienie dzięki czemu mają właściwości odchudzające.Dlaczego jeszcze warto je jeść?



  Spożywanie tradycyjnej owsianki pomaga w walce o utrzymanie prawidłowej wagi, co jest szczególnie ważne dla naszego ogólnego stanu zdrowia.
Niski indeks glikemiczny i duża wartość odżywcza sprawiają, że dietetycy zalecają owsiankę jako element dobrze zbilansowanej diety. Płatki owsiane zawierają wiele cennych mikroelementów -wapń, magnez, żelazo, fosfor, krzem, cynk, mangan, kwas foliowy i witaminę E. Skutecznie wspomagają odmładzanie organizmu, działają jak nutri-kosmetyk od wewnątrz - dbając o właściwe nawilżenie skóry.


WARTOŚCI ODŻYWCZE 

Opis jednej porcji produktu [24 g]:1 porcja - 24 g, 1 łyżka - 6 g
Wartość energetyczna w 1 porcji [24 g]:87,84 kcal
Białko w 1 porcji [24 g]:3,24 g
Węglowodany w 1 porcji [24 g]:13,08 g
Tłuszcz w 1 porcji [24 g]:1,68 g



Owsiankę można dostać w różnych formach, takich jak :

  • zwykłe - otrzymane z całego ziarna
  • górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna
  • błyskawiczne - otrzymane z pokrojonego ziarna i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej

 Płatki owsiane możemy także wzbogacić suszonymi bądź świeżymi owocami, migdałami, ziarnami słonecznika oraz miodem. 
  Ja najbardziej preferuję owsiankę z bananem, żurawiną, słonecznikiem oraz suszonym ananasem.







Owsianka według Jowity :)

  
Owsianka według Dominiki :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz