Teraz kiedy mamy przed sobą długie popułudnia i wieczory jak nigdy nabieram ochoty na coś słodkiego. Placuszki te są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Osobą, które nie lubują się w wypiekach i nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni na pewno ten przepis przypadnie do gustu i nie sprawi trudności. Natomiast przygotowanie Baileys'a jest dziecinnie proste, cudownie rogrzeje Nas w ten chłodne wieczory i wprawi w wyśmienity nastrój!
Do przygotowania placuszków potrzebujemy:
1 i 1/4 szlanki mąki
1 opakowanie cukru wniliowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajka ( oddzielone żółtka od białek)
300 ml jogurtu naturalnego
cynamon
4 jabłka
Placuszki możemy podać z :
cukrem pudrem
dżemem malinowym
syropem klonowym
miodem
polewą czekoladową
Przygotowanie placuszków:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w talarki. Oprószamy cynamonem i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do mąki dodajemy jogurt naturalny i mleko - wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy pianę z białek i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Na koniec do masy wrzucamy jabłka.
Masło roztapiamy na patelni i smażymy na niej placuszki, które nakładamy za pomocą łyżki.
Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i serwujemy z wybranymi przez Nas dodatkami!
Do przygotowania likieru potrzebujemy:
puszka masy kajmakowej
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki Nutelli
1 łyżka rozpuszczonej kawy
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie likieru:
Najlepiej podawać schłodzony lub z kostamki lodu.
Alkoholu do likieru możemy podać mniej lub więcej w zależności jaką moc chcemy uzyskać.
W razie gdyby likier wyszedł za gęsty proponuje dodać śmietankę 30%
Enjoy
Jowita
xxx
Jowita
xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz