poniedziałek, 30 września 2013

Duet idealny - jogurtowe placuszki z jabłkami i domowy Baileys






Teraz kiedy mamy przed sobą długie popułudnia i wieczory jak nigdy nabieram ochoty na coś słodkiego. Placuszki te są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Osobą, które nie lubują się w wypiekach i nie przepadają za spędzaniem czasu w kuchni na pewno ten przepis przypadnie do gustu i nie sprawi trudności. Natomiast przygotowanie Baileys'a jest dziecinnie proste, cudownie rogrzeje Nas w ten chłodne wieczory i wprawi w wyśmienity nastrój!








Do przygotowania placuszków potrzebujemy:

1 i  1/4 szlanki mąki
1 opakowanie cukru wniliowego
3 łyżki cukru
szczypta soli
1 jajka ( oddzielone żółtka od białek)
300 ml jogurtu naturalnego
cynamon
4 jabłka


Placuszki możemy podać z :

cukrem pudrem
dżemem malinowym
syropem klonowym
miodem
polewą czekoladową





Przygotowanie placuszków:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w talarki. Oprószamy cynamonem i odstawiamy.

Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy. Dodajemy żółtka, natomiast białka ubijamy na sztywną pianę. Do mąki dodajemy jogurt naturalny i  mleko - wszystko razem miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Dodajemy pianę z białek i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy, aż uzyskamy gładką masę. Na koniec do masy wrzucamy jabłka.

Masło roztapiamy na patelni i smażymy na niej placuszki, które nakładamy za pomocą łyżki. 

Na koniec posypujemy je cukrem pudrem i serwujemy z wybranymi przez Nas dodatkami!









Do przygotowania likieru potrzebujemy:

1 1/2 szklanki whisky
puszka masy kajmakowej
1 szklanka śmietany 30%
2 łyżki Nutelli
1 łyżka rozpuszczonej kawy
2 łyżki cukru pudru









Przygotowanie likieru: 

Do miksera dodajemy whisky, masę kajmakową, śmietanę, Nutellę, kawę i cukier - wszystko razem miksujemy do połączenia składników i likier gotowy do spożycia :)

Najlepiej podawać schłodzony lub z kostamki lodu.
Alkoholu do likieru możemy podać mniej lub więcej w zależności jaką moc chcemy uzyskać.
W razie gdyby likier wyszedł za gęsty proponuje dodać śmietankę 30%









Enjoy

Jowita

xxx




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz