Lato postanowiło nas już opuścić na dobre, ale ja się z tego powodu cieszę bo czy jest coś piękniejszego niż nasza polska, złota jesień?
Postanowiłam zafundować Wam jak na razie jesień na talerzu z przepysznym kremem z karotek doprawionym szczyptą curry i kminku!
Krem jest bogaty w witaminę C, bardzo łatwy do przyrządzenia a dodatkowo cudowanie Was rozgrzeje w pochmurne dni!
Do przyrządzenia kremu będziemy potrzebować:
1 kg marchewek
2 duże cebule
2 duże ziemniaki
1,5l wywaru drobiowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawę curry
Kminek
Sól i pieprz do smaku
Krem możemy podać z:
Kwaśną śmietaną
Grzankami
Z oliwą z oliwek
Posypaną szczypiorkiem lub kolendrą
Z bekonem pokrojonym w paseczki
Przyrządzenie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną w piórka cebule i złocimy. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w cząstki marchewkę oraz ziemniaki. Wszystko razem podsmażamy około 10 minut. Zawartość patelni przekładamy do garnka i zalewamy bulionem drobiowym.
Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Kiedy zawartość garnka jest już wystarczająco miękka wszystko razem miksujemy na jednolitą papkę.
Kiedy Krem ma już odpowiednią konsystencje zabieramy się za przyprawianie. Dodajemy sporą! Ilość curry i około łyżeczki kminku. Dodatkowo solimy i pieprzymy do woli, najlepiej świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Enjoy!
Jowita
xxx
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz