środa, 9 kwietnia 2014

Lazania Warzywna


Do przygotowania lazani potrzebujemy:

Bulgur wheat 150 g
2 puszki pomidorów w puszce
3 opakowania mozarelli
Platy do lazani
Natka pietruszki
Cebule
Cukinia i bakłażan
Beszamel
Sol, pieprz, czosnek, czerwona papryka slodka
Oliwa



Sposób przygotowania:

Grillujemy warzywa (tym razem dałam tylko cukinie), kroimy w paski smarujemy oliwa oraz trochę sola i pieprzem . Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego na około 15 min temp 180 stopni. Następnie kroimy w kostkę cebule podsmażamy  na oliwie, dodajemy bulgur wheat ( niestety nie ma przetłumaczenia na język polski, możemy kupić w sklepie ze zdrowa żywnością) podlewamy cały czas woda, musi być miękka, po czym dodajemy dwie puszki pomidorów, przyprawiamy (sol, pieprz, czosnek, papryka czerwona słodka) dodajemy świeżej natki pietruszki i sos mamy gotowy J
Platy do lazani wkładam na parę minut do wrzącej wody z oliwa, żeby zmiękły. Kroje mozarelle w plastry, przygotowuje sos beszamelowy (1/3 kostki masła, 2-3 łyżki maki, nie cale 0,5l mleka). 






Złożenie lazani:

 Lazanie piekę w naczyniu żaroodpornym, na dnie smarujemy sosem beszamelowym, układam platy do lazani, warzywa grillowane, nasz sos z bulgur wheat, mozarelle (1 opakowanie), druga warstwa platy do lazani, beszamel, warzywa grillowane, sos z bulgur wheat, mozarelle (2 opakowanie), trzecia warstwa platy do lazani, beszamel oraz mozarella na sama gore (3 opakowanie). 

Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika temp 200 stopni na 20 min. 




Polecam serdecznie :) 

                                                                      Pozdrawiam, Kinga



Brak komentarzy: